CHOREOGRAPHY WORKSHOP

Σεμινάριο Χορογραφίας
Δημήτριος Ράπτης
 
 

Παρασκευή 17/3 17.30-19.30
Σάββατο 18/3 15.00-16.00
Κυριακή 19/3 13.00-15.00
Παρουσίαση Κυριακή 20.30 

ΑΕΝΑΗ ΚΙΝΗΣΗ

(No pause /No pose)

"αέναον"
αέναος -η -ο < αεί + νάω (ρέω)
αυτός που δεν παύει ποτέ να ρέει, να τρέχει
αυτός που δεν σταματά, ασταμάτητος, αδιάκοπος
αέναη κίνηση διαρκής, αρμονική, ομαλή κίνηση
κίνηση του νερού, αέρα, των φυσικών φαινομένων, της γης
αέναος χορός
αέναη κίνηση

Ο όρος"αέναος"χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι το οποίο κινείται διαρκώς, δίχως εμπόδια.

Στη φυσική έχει γίνει μια προσπάθεια επιδίωξης ενός ιδανικού γνωστού ως αέναη κίνηση. Περιγράφεται ως η δυνατότητα συνεχούς κίνησης χωρίς καμία προσπάθεια αλλά και διατήρησή τηςμε την πάροδο του χρόνου. Από την ιδέα της διαρκούς κίνησης, προκύπτει η πιθανότητα δημιουργίας μιας «μηχανής» που μπορεί να εκτελεί έργα επ 'αόριστον και να παράγει περισσότερη εργασία-από την ενέργεια που καταναλώνει.

Πόσο μπορεί να κινηθεί ασταμάτητα ένας χορευτής και γιατί? Τι σημαίνει το «ασταμάτητα» άραγε για έναν χορευτή-εκφραστή της τέχνης .Ποιές είναι οι πηγές που χρησιμοποιεί για την αέναη κίνηση του?

Το σεμινάριο αυτό, προσεγγίζει την ευρηματικότητα της κίνησης, την ανάπτυξη θεματικών , την παρατήρησητης φλοιαρίας και της επιτηδευμένης πόζας , την συνεχόμενη δράση του χορευτή στην "σκηνή" και την καθημερινότητα , την αλήθεια του, την μεταμόρφωση του, την δημιουργία αέναων εικόνων που τον εμπνέουν για δράση-κίνηση.

Τοναποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στην βραδινή παράσταση της Κυριακής. 


Bio 

 Ο Δημήτρης Ράπτης αποφοίτησε την επαγγελματική σχολή χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2010 ενώ την ίδια περίοδο έγινε μέλος της ομάδας σωματικού θεάτρου και ερευνητικής κίνησης Ars Moriendi μελετώντας το σύστημα Θοδωρής Τερζόπουλος. Στην μετέπειτα πορεία του εκπαιδεύτηκε από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες του χορού και ερευνητικής κίνησης German Jauregui (Ultima Vez), David Zambrano, JohnBritton, Baris Michi, Ulay, Δάφνης Κόκκινος αλλά και άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες στο είδος.

Έλαβε μέρος ως εκπαιδευόμενος στο ThessalonikiPerformance Festival της 3η Μπιενάλε, με τίτλοPerformance now v.2: Σώμα/χώρος με εισηγήτρια τηνΔρ. Αγγελική Αυγητίδου. Μια θεωρητική και πρακτική μελέτη πάνω στην performance art με κύρια εστίαση στη σχέση σώματος-χώρου και διαντίδρασης με το περιβάλλον και την πόλη και βασισμένη στη βιωματική καταγραφή χώρου, χρόνου, δράσης, αντικειμένων, στο υλικό που λέγεται σώμα και τη χρήση αυτού στη δημιουργική διαδικασία της performance.

Στην συνέχεια έλαβε μέρος στο πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο "Η Αρχιτεκτονική ως Εργαλείο Σκηνογραφίας και ο ρόλος του σκηνογράφου-δημιουργού στη Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία".

Επιμελητής του προγράμματος o αρχιτέκτονας και σκηνογράφος Ανδρέας Σκούρτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Performing Architectures και λέκτορας σκηνογραφίας στο Royal Central School of Speech and Drama, University of London με στόχο την διερεύνηση της θεωρητικής αντίληψης και κυρίως την καλλιτεχνικής πρακτικής σε σχέση με την ευρεία και δυναμική εξέλιξη της σκηνογραφίας (scenography) και του ρόλου του σκηνογράφου- δημιουργού διεθνώς.

Εκπαιδεύτηκε σε δημόσιο πρόγραμμα κατάρτισης μέσω Κ.Ε.Κ

στο Θέατρο /Κουκλοθέατρο / Θέατρο σκιών με μονοετή φοίτηση ως μετεκπαίδευση στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία του και σπουδές του, όπως και ολοκλήρωσε μονοετή φοίτηση του προγράμματος Νιάρχος στο Design με παρουσίαση δυο έργων στο κατάλογο του προγράμματος.

Στην συνέχεια έλαβε την βεβαίωση της συμμετοχής του ως εκπαιδευόμενος σε ταχύρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης ψηφιακών τεχνών και μέσων του

Δήμου Αθηναίων με τίτλο Εργαστήριο Ποιώ- MakerSpace με προτεινόμενο έργο ψηφιακή κίνηση στο σώμα ενός performer (Λόγω covid 19 η παρουσίαση δεν έχει ολοκληρωθεί).

To 2010 ίδρυσε την επαγγελματική ομάδα παραστατικών τεχνών, ερευνητικής κίνησης και σωματικού θεάτρου "Σώμα Ως". Λόγω των σκηνοθετικών προσεγγίσεων και προτάσεων του προαναφερόμενου καλλιτέχνη η ομάδα συντελέστηκε παράλληλα από 60 καλλιτέχνες. Οι άνθρωποι που πλαισίωσαν την ομάδα προήλθαν από τους κλάδους όλων των τεχνών όπως μουσική, χορός, θέατρο, σκηνογραφία, καλές τέχνες, φωτογραφία, κινηματογράφο, γραφιστική. Την περίοδο αυτή συντόνισε και οργάνωσε παράλληλα, δράσεις και έργα και συνεργάστηκε με μεγάλους κρατικούς και δημόσιους φορείς όπως Μέγαρο Μουσικής, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 9η Βυζαντινή εφορία , μνημεία UNESCO, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο 'Ίδρυμα Τεχνών, Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Δημητρίων, κ.α. αλλά και με καλλιτέχνες διαφορετικών τεχνών (εικαστικοί ,ποιητές, λογοτέχνες, μουσικοί κ.α) για την δημιουργία τόσο των έργων τους όσο και της προσωπικής του έμπνευσης μέσα από αυτά.

Μερικά από τα έργα που σκηνοθέτησε και χορογράφησε είναι "Αντισώματα" με κείμενο από τον ποιητή - λογοτέχνη Δημήτρη Δημητριάδη, "Η αποσύνθεση της Αφροδίτης" κείμενο Εμίλ Ζολά, "Walking with the Ghosts" μια περιπατητική περφορμανς στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, "Στάσεις" στο φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκη, "Το Αρχοντικό της Μινόρε" μια χορευτική οπερέτα, "Στα βήματα της Ρώσικης πρωτοπορίας" (σε συνσκηνοθεσία / χορογραφία με άλλους καλλιτέχνες) ένα αφιέρωμα στην έκθεση Κωστάκη από την μόνιμη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. α. Με την ιταλική εταιρεία Anima συνεργάστηκε ως χορογράφος και σκηνοθέτης στα musical "Μamma Mia", "Grease" , "We will Rock you" και "Alladin". Στην συνεργασία του αυτή ηγήθηκε της ομάδας που του προτάθηκε από την εταιρεία Anima , των 12 ατόμων, καλλιτέχνες του εξωτερικού με διαφορετικό backrournd και ταλέντο ο καθένας ώστε να αναδειχθούν τα παραπάνω musical. Καλεσμένος από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας και την εταιρεία Off Art ολοκλήρωσε την παράσταση "Αιδώς Σου" και έναν κύκλο σεμιναρίων στο θέατρο Λάρισας .

Υπό την εποπτεία του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δημιούργησε το τμήμα Art in Actionένα ξεχωριστό τμήμα και πρωτοπόρο για την εποχή του και τον χώρο που το πλαισίωσε. Κύριο μέλημα του ήταν η έρευνα και συσχέτιση των παραστατικών τεχνών με τα έργα τέχνης του Μουσείου. Μια προσέγγιση και παράλληλη ανάγνωση έργων τέχνης με τελικό αποτέλεσμα την έκφραση μέσο της κίνησης και παραστατικών μέσων.

Το 2012 διοργάνωσε το 1ο International festival "Jam of Arts" ένα φεστιβάλ χορού και άλλων τεχνών, με συμμετοχές διακεκριμένων εκπαιδευτών ανά τον κόσμο.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησε σε έναν εξωτερικό χώρο ενός ιδιωτικού κτήματος το Φεστιβάλ Τεχνών "ART FARM" όπου και μετέτρεψε ένα κτήμα, σε χώρο σεμιναρίων και παρουσιάσεων.

Συμμετείχε σε διαγωνισμό του ISTD (International Society of Typographic Designers-Αγγλία) ένα πρότζεκτ της Νταίζυ Σερδάρη, ως σκηνοθέτης, χορογράφος και σκηνογράφος όπου και κέρδισαν το 1ο βραβείο.